Ph.D στη Βιοανόργανη Χημεία (10.2013 – 11.2016)
Institute de Sciences Moléculaires de Marseille (Biosciences Group)
Πανεπιστήμιο Aix-Marseille
Βαθμός: “Άριστα”
Αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (2017)
M.Sc. στην Ανόργανη Χημεία (10.2010 – 01.2013)
Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας
Τμήμα Χημείας – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βαθμός: 8.54/10 “Άριστα”
B.Sc. στη Χημεία (09.2006 – 06.2010)
Τμήμα Χημείας – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βαθμός: 8.03/10 “Πολύ καλά”
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (2010 – σήμερα)
Εντεταλμένη Διδάσκουσα (ΠΔ407) στα προπτυχιακά μαθήματα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
(12.2022 – 06.2023)
Εργαστήριο Βιοχημείας (Χειμερινό εξάμηνο 2022-2023)
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων (Εαρινό εξάμηνο 2022-2023)
Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων χημείας σε μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου (2018-σήμερα)
Επικουρικό διδακτικό και εργαστηριακό έργο στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος στα προπτυχιακά εργαστήρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- Βοηθός Εργαστηρίων Βιοχημείας (Εαρινό εξάμηνο 2010-2011)
- Βοηθός Εργαστηρίων Ανόργανης Χημείας (Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012)
- Anastasios – Konstantinos Sakellaridis, Ioannis Stathas, Dimitrios E. Pavlidis, Maria – Chrysanthi Kafentzi, Athanasia Koliadima, Marina Papadelli, John Kapolos, Konstantinos Papadimitriou
“The microbiome of Nemea and Mantineia Protected Designation of origin wines: a shotgun metagenomics and a culturomics approach”
Poster Presentation, Food Micro 2024 – Technological Evolution and Revolution in Food Microbiology, 8 -11 July 2024, Burgos, Spain
- Maria-Chrysanthi Kafentzi, Marina Papadelli, John Kapolos, Konstantinos Papadimitriou
“Assessment of the microbiota of industrial dry sourdough through MALDI-TOF MS and shotgun metagenomics”
Poster Presentation, Microbiokosmos 2023 – Next Generation Challenges in Food Microbiology, 30 November -02 December 2023, Larissa, Greece
- Dimitrios E. Pavlidis, Konstantinos Panousopoulos, Maria – Chrysanthi Kafentzi, Marina Papadelli, Konstantinos Papadimitriou, Athanasia Koliadima
“Metagenomic Analysis in Supermarket Brines of Table Olives Disclose Microbial Composition and Support Next-Generation Microbiological Risk Assessment”
Poster Presentation, IAPF’s European Symposium on Food Chemistry, 03-05 May 2023, Aberdeen, Scotland
- Maria–Chrysanthi Kafentzi, Natalia Tsouggou, Nikos Papandreou, Vassiliki Iconomidou, Ioannis Kapolos, Marina Papadelli, Konstantinos Papadimitriou
“In silico meta-analysis of the current peptidome datasets related to yogurt fermentation”
Poster Presentation, Food Micro 2022 – Next Generation Challenges in Food Microbiology, 28-31 August 2022, Athens, Greece
- Dimitrios E. Pavlidis, Anastasios Sakellaridis, John Stathas, Maria – Chrysanthi Kafentzi, Nikos Papandreou, Vassiliki Iconomidou, Marina Papadelli, John Kapolos, Konstantinos Papadimitriou
“A meta-analysis of the wine proteome and peptidome deriving from must fermentation microorganisms and beyond”
Poster Presentation, Food Micro 2022, Next Generation Challenges in Food, Microbiology, 28-31 August 2022, Athens, Greece
- Maria-Chrysanthi P. Kafentzi, Maylis Orio, Peter Hilderbrandt, Matthias Driess, Marius Réglier, A.Jalila Simaan, Kallol Ray
“Heterobimetallic Cu-Ni dioxygen complexes: electronic structure and reactivity”
Oral Presentation: E-COST meeting: Spin States in Chemistry and Biology, 13-15 April 2016, Prague, Czech Republic
- Maria-Chrysanthi P. Kafentzi, Raffaello Papadakis, Nicolas Le Poul, Olga Iranzo, Bruno Faure, Thierry Tron, Yves Le Mest, Marius Réglier, A.Jalila Simaan
“Electrochemical O-atom transfer to aminoindane based substrates mediated by copper complexes.”
Oral Presentation, Congress of French Chemists Society, 4-9 July 2015, Lille, France
- Maria-Chrysanthi P. Kafentzi, Athanassios G. Coutsolelos, Yasmina Mekmouche, Pierre Rousselot–Pailley, Viviane Robert, A.Jalila Simaan, Thierry Tron
“Synthesis of new covalently linked laccase-porphyrin hybrid system”
Poster Presentation, Oxizymes – 2012 (10th International Symposium on Peroxydases)
16-19 September 2012, Marseille, France