Skip links

Βιογραφικό

Μαρία – Χρυσάνθη Καφεντζή
ΧημικόςΕκπαιδευτικός

Α. ΣΠΟΥΔΕΣ

Ph.D στη Βιοανόργανη Χημεία (10.2013 – 11.2016)

Institute de Sciences Moléculaires de Marseille (Biosciences Group)

Πανεπιστήμιο Aix-Marseille

Βαθμός: “Άριστα”

Αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (2017)

 

M.Sc. στην Ανόργανη Χημεία (10.2010 – 01.2013)

Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας

Τμήμα Χημείας – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Βαθμός: 8.54/10 “Άριστα”

 

B.Sc. στη Χημεία (09.2006 – 06.2010)

Τμήμα Χημείας – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Βαθμός: 8.03/10 “Πολύ καλά” 

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (2010 – σήμερα)

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  1. Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2021 – 10.2023)

  2. Short-Term Scientific Mission στο Πανεπιστήμιο Humboldt, Βερολίνο, Γερμανία (2015 – 10.2015)

  3. Short-Term Scientific Mission στο Université de Bretagne Occidentale, Βρέστη, Γαλλία (201402.2014)

  4. Πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, Institute des Sciences Moléculaires de Marseille (iSm2), Equipe Biosciences, Μασσαλία, Γαλλία (2013 – 07.2013)

  5. Πρακτική άσκηση στο πλαίσιο μετακίνησης ERASMUS Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, Institute des Sciences Moléculaires de Marseille (iSm2), Equipe Biosciences, Μασσαλία, Γαλλία (2012 – 11.2012)

Γ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  1. ΣΧΟΛΕΣ ΔΥΠΑ, Ι.Ε.Κ. ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Διδασκαλία των μαθημάτων: Αναλυτική Χημεία Ι και ΙΙ, Γενική Χημεία, Μικροβιολογία, Οργανική Χημεία (10.2022 – 06.2023)

  2. ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., Ι.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας Διδασκαλία των μαθημάτων: Αναλυτική Χημεία, Γενική Χημεία, Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, Χημεία Τροφίμων (2018 – 06.2019)

  3. ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., Ι.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας Διδασκαλία των μαθημάτων: Αναλυτική Χημεία, Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, Φυσικές και Χημικές Διεργασίες (2019 – 06.2020)

  4. CONSUL A.E., Κ.Ε.Κ. Καλαμάτας Σεμινάριο Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων σε επαγγελματίες τροφίμων (2019)

Δ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Εντεταλμένη Διδάσκουσα (ΠΔ407) στα προπτυχιακά μαθήματα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
(12.2022 – 06.2023)

Εργαστήριο Βιοχημείας (Χειμερινό εξάμηνο 2022-2023)

Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων (Εαρινό εξάμηνο 2022-2023)

Παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων χημείας σε μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου (2018-σήμερα)

Επικουρικό διδακτικό και εργαστηριακό έργο στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος στα προπτυχιακά εργαστήρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    1. Βοηθός Εργαστηρίων Βιοχημείας (Εαρινό εξάμηνο 2010-2011)
    2. Βοηθός Εργαστηρίων Ανόργανης Χημείας (Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012)

Ε. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

  1. Υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας για διδακτορικές σπουδές (2013 – 2016)

  2. Βραβείο καλύτερης παρουσίασης – Ημερίδα στο Institut de Sciences Moléculaire de Marseille (2015)

  3. Βραβείο Μαρίας Μανασσάκη – Υποτροφία για Μεταπτυχιακές Σπουδές (2010 – 2011)

  4. Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών – Υποτροφία για Προπτυχιακές Σπουδές (2008– 2009)

  5. Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών – Υποτροφία για Προπτυχιακές Σπουδές (2007 – 2008)

  6. Υποτροφία Όθωνος και Αθηνάς Σταθάτου – Εισαχθείσα 3η στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006 – 2010)

Ζ. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ζ1. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  1. Dimitrios E. Pavlidis, Maria-Chrysanthi Kafentzi, Konstantina Rekoumi, Athanasia Koliadima, Marina Papadelli, Konstantinos Papadimitriou, John Kapolos, Turn to the wild: A comprehensive review on the chemical composition of wild olive oil, Food Research International, 2024, DOI: 10.1016/j.foodres.2024.115038

  2. Maria-Chrysanthi Kafentzi, Raffaello Papadakis, Federica Gennarini, Amélie Kochem, Olga Iranzo, Yves Le Mest, Nicolas Le Poul, Thierry Tron, Bruno Faure, A. Jalila Simaan, Marius Réglier Electrochemical water oxidation and stereo-selective oxygen atom transfer mediated by a copper complex, Eur. J., 2018, DOI: 10.1002/chem.201704613

  3. Maria-Chrysanthi Kafentzi, Maylis Orio, Marius Réglier, Shenglai Yao, Uwe Kuhlmann, Peter Hildebrandt, Matthias Driess, A. Jalila Simaan, Kallol Ray Changing the chemical and physical properties of high valent heterobimetallic bis-(µ-oxido) Cu-Ni complexes by ligand effects, Dalton Trans., 2016, DOI: 10.1039/C6DT02391F

  4. Theodore Lazarides, Igor V. Sazanovich, A. Jalila Simaan, Maria – Chrisanthi Kafentzi, Milan Delor, Yasmina Mekmouche, Bruno Faure, Marius Réglier, Julia A. Weinstein, Athanassios G. Coutsolelos, Thierry Tron, Visible Light-Driven O2 Reduction by a Porphyrin-Laccase System, Am. Chem. Soc., 2013, 135, 3095-3103.

Ζ2. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ

  • Maria – Chrysanthi Kafentzi, Maria Govari, Dimitrios Pavlidis, Natalia Tsouggou, Violeta, Pemaj, Alexandra Slavko, Eleftherios Drosinos, Athanasia Koliadima, Panagiotis, Skandamis, John Kapolos, Marina Papadelli and Konstantinos Papadimitriou, Antimicrobial Proteins and Peptides as a Promising Weapon to Promote Food Safety Under the One Health Approach, 2024, In: Smithers, G.W. (Ed.), Encyclopedia of Food Safety, vol. 3. Elsevier, Academic Press. https://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-822521-9.00160-X, ISBN: 9780128225219
  • Alda Lisa Concia, Alessia Munzone, Maria-Chrysanthi Kafentzi, Amélie Kochem, Marius Réglier, Christophe Decroos and A. Jalila Simaan, Modeling the Mononuclear Copper Monooxygenase Active Site, Chapter 8, Book: Bioinspired Chemistry: From Enzymes to Synthetic Models, Vol. 5, 2019

Ζ3. ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

  1. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ: KAFENTZI Maria – Chrysanthi (2016). Reactive copper – oxygen species for C-H activation: Influence of nuclearity and oxygen atom donor [Δραστικά είδη χαλκού – οξυγόνου για ενεργοποίηση του δεσμού C-H: Επίδραση του αριθμού των κεντρικών μετάλλων και του δότη του ατόμου οξυγόνου]. Unpublished Doctoral Thesis, Aix – Marseille University, Marseille, France.

  2. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: KAFENTZI Maria – Chrysanthi (2013). Spectroscopic and photophysical studies of covalently and electrostatically linked porphyrin – laccase entities. [Φασματοσκοπική και φωτοχημική μελέτη αλληλεπίδρασης οντοτήτων πορφυρινών με λακάση συνδεδεμένων ομοιοπολικά ή/και ηλεκτροστατικά]. Unpublished Master Dissertation, University of Crete, Crete, Greece.

Η. ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

  1. Anastasios – Konstantinos Sakellaridis, Ioannis Stathas, Dimitrios E. Pavlidis, Maria – Chrysanthi Kafentzi, Athanasia Koliadima, Marina Papadelli, John Kapolos, Konstantinos Papadimitriou

      “The microbiome of Nemea and Mantineia Protected Designation of origin wines: a shotgun metagenomics and a culturomics approach”

        Poster Presentation, Food Micro 2024 – Technological Evolution and Revolution in Food Microbiology, 8 -11 July 2024, Burgos, Spain

  1. Maria-Chrysanthi Kafentzi, Marina Papadelli, John Kapolos, Konstantinos Papadimitriou

      “Assessment of the microbiota of industrial dry sourdough through MALDI-TOF MS and shotgun metagenomics”

       Poster Presentation, Microbiokosmos 2023 – Next Generation Challenges in Food Microbiology, 30 November -02 December 2023, Larissa, Greece

  1. Dimitrios E. Pavlidis, Konstantinos Panousopoulos, Maria – Chrysanthi Kafentzi, Marina Papadelli, Konstantinos Papadimitriou, Athanasia Koliadima

      “Metagenomic Analysis in Supermarket Brines of Table Olives Disclose Microbial Composition and Support Next-Generation Microbiological Risk Assessment”

       Poster Presentation, IAPF’s European Symposium on Food Chemistry, 03-05 May 2023, Aberdeen, Scotland

  1. Maria–Chrysanthi Kafentzi, Natalia Tsouggou, Nikos Papandreou, Vassiliki Iconomidou, Ioannis Kapolos, Marina Papadelli, Konstantinos Papadimitriou

       “In silico meta-analysis of the current peptidome datasets related to yogurt fermentation”

       Poster Presentation, Food Micro 2022 – Next Generation Challenges in Food Microbiology, 28-31 August 2022, Athens, Greece

  1. Dimitrios E. Pavlidis, Anastasios Sakellaridis, John Stathas, Maria – Chrysanthi Kafentzi, Nikos Papandreou, Vassiliki Iconomidou, Marina Papadelli, John Kapolos, Konstantinos Papadimitriou

      “A meta-analysis of the wine proteome and peptidome deriving from must fermentation microorganisms and beyond”

        Poster Presentation, Food Micro 2022, Next Generation Challenges in Food, Microbiology, 28-31 August 2022, Athens, Greece

  1. Maria-Chrysanthi P. Kafentzi, Maylis Orio, Peter Hilderbrandt, Matthias Driess, Marius Réglier, A.Jalila Simaan, Kallol Ray

       “Heterobimetallic Cu-Ni dioxygen complexes: electronic structure and reactivity

       Oral Presentation: E-COST meeting: Spin States in Chemistry and Biology, 13-15 April 2016, Prague, Czech Republic

  1. Maria-Chrysanthi P. Kafentzi, Raffaello Papadakis, Nicolas Le Poul, Olga Iranzo, Bruno Faure, Thierry Tron, Yves Le Mest, Marius Réglier, A.Jalila Simaan

       “Electrochemical O-atom transfer to aminoindane based substrates mediated by copper complexes.”

       Oral Presentation, Congress of French Chemists Society, 4-9 July 2015, Lille, France

  1. Maria-Chrysanthi P. Kafentzi, Athanassios G. Coutsolelos, Yasmina Mekmouche, Pierre Rousselot–Pailley, Viviane Robert, A.Jalila Simaan, Thierry Tron

       “Synthesis of new covalently linked laccase-porphyrin hybrid system

       Poster Presentation, Oxizymes – 2012 (10th International Symposium on Peroxydases)

       16-19 September 2012, Marseille, France

Θ. ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

137 αναφορές σύμφωνα με το Google Scholar.

I. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

  • Βιοπληροφορική (48 ώρες, 2022-2023)

  • Πιστοποίηση γνώσης του συστήματος Braille (2021)

  • Διδακτική των Φυσικών Επιστημών : Σύγχρονες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές (360 ώρες, 2021-2022).

  • Στέλεχος Εργαστηρίων Τροφίμων στον τομέα της Ποιότητας (52 ώρες, 2021-2022)

  • Επιμόρφωση με ειδίκευση στην ειδικότητα μέσω ερευνητικής εργασίας με τίτλο « Οργανική Χημεία » (800 ώρες, 2020-2021)

  • Ανάλυση και Ποιοτικός Έλεγχος Οίνων – Από τον τρύγο ως την ολοκλήρωση των ζυμώσεων (60 ώρες, 2020-2021)

  • Οργάνωση της Έρευνας Φαρμακευτικών και Παραφαρμακευτικών Προϊόντων (75 ώρες, 2019-2020)

  • Οινο-γνωσία, Οινογευσία (60 ώρες, 2018-2019)

  • Εκπαιδευτική Επάρκεια Εκπαιδευτή Ενηλίκων της μη Τυπικής Εκπαίδευσης : Κ.Π: ΕΒ 36341.

  • Επιμόρφωση σχετικά με τη Θεσμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Οργανωτικό πλαίσιο και Λειτουργία Δομών Ε.Ε.Κ), (200 ωρών).

  • Επιμόρφωση σε θέματα Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Μεθοδολογική Προσέγγιση και Καλές Πρακτικές στα Σ.Δ.Ε), (200 ωρών).

K. ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ξένες Γλώσσες:             Αγγλικά (άριστη γνώση)

                                      Γαλλικά (άριστη γνώση)

Γνώσεις Υπολογιστών

  • Προγράμματα: MS Office, SciFinder
  • Άλλα προγράμματα: MestRe-c, WinEPR, Nova 1.9, EC-Lab
  • Προγράμματα σχεδίασης: ChemOffice 2008, Mercury 3.3, Avogadro, Origin 8.0

Κάτοχος διπλώματος οδήγησης Β κατηγορίας

Βιογραφικό

Ph.D στη Βιοανόργανη Χημεία (10.2013 – 11.2016)

Institute de Sciences Moléculaires de Marseille (Biosciences Group)

Πανεπιστήμιο Aix-Marseille

Βαθμός: “Άριστα”

Αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (2017)

 

M.Sc. στην Ανόργανη Χημεία (10.2010 – 01.2013)

Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας

Τμήμα Χημείας – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Βαθμός: 8.54/10 “Άριστα”

 

B.Sc. στη Χημεία (09.2006 – 06.2010)

Τμήμα Χημείας – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Βαθμός: 8.03/10 “Πολύ καλά” 

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (2010 – σήμερα)

  1. Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2021 – 10.2023)
  2. Short-Term Scientific Mission στο Πανεπιστήμιο Humboldt, Βερολίνο, Γερμανία (2015 – 10.2015)
  3. Short-Term Scientific Mission στο Université de Bretagne Occidentale, Βρέστη, Γαλλία (201402.2014)
  4. Πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, Institute des Sciences Moléculaires de Marseille (iSm2), Equipe Biosciences, Μασσαλία, Γαλλία (2013 – 07.2013)
  5. Πρακτική άσκηση στο πλαίσιο μετακίνησης ERASMUS Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, Institute des Sciences Moléculaires de Marseille (iSm2), Equipe Biosciences, Μασσαλία, Γαλλία (2012 – 11.2012)
  1. ΣΧΟΛΕΣ ΔΥΠΑ, Ι.Ε.Κ. ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Διδασκαλία των μαθημάτων: Αναλυτική Χημεία Ι και ΙΙ, Γενική Χημεία, Μικροβιολογία, Οργανική Χημεία (10.2022 – 06.2023)

     

  2. ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., Ι.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας Διδασκαλία των μαθημάτων: Αναλυτική Χημεία, Γενική Χημεία, Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, Χημεία Τροφίμων (2018 – 06.2019)
  3. ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., Ι.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας Διδασκαλία των μαθημάτων: Αναλυτική Χημεία, Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα, Φυσικές και Χημικές Διεργασίες (2019 – 06.2020)
  4. CONSUL A.E., Κ.Ε.Κ. Καλαμάτας Σεμινάριο Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων σε επαγγελματίες τροφίμων (2019)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας στο διαδίκτυο.
Εξερεύνηση
Σύρετε